De webshop is 24/7 geopend!

Onderdeel van GroenRijk 't Haantje

Moestuin starten

Wil je een moestuin starten of uitbreiden? Moestuinieren is leerzaam, ontspannend en natuurlijk hartstikke leuk! Je kunt het zo makkelijk of moeilijk maken als je zelf wilt. Heb je geen tuin? Dat is geen enkel probleem. Ook op je balkon of dakterras kun je prima een moestuintje opstarten en bijhouden. In onze webshop vind je een hoop artikelen die moestuinieren net even wat makkelijker maken. En uiteraard hebben wij een aantal tips voor jou op een rijtje gezet.

Toon filters Verberg filtes

Filter producten

€   - 
Wis selectie
1 - 36 van 599 producten
Vergelijk (0)

Wanneer starten met een moestuin?

De beste periode om te beginnen met een moestuin is in het voorjaar, na de vorstperiode. Maart is bijvoorbeeld een goede maand hiervoor. Kan het dan niet meer in april of later? Zeker wel! We hebben genoeg zaadjes die je ook later kunt zaaien. En daarnaast: je hoeft niet per se te beginnen met een zaadje. Je kunt ook een kant-en-klaar plantje kopen en in je moestuin planten, zoals een tomatenplantje. Voordeel: deze kun je lekker snel oogsten! Van kruidenplantjes kun je het hele jaar door genieten. Wil je juist eerder dan maart beginnen? Je kunt zaadjes ook onder glas zaaien. Daar kun je een kweekkas voor gebruiken. Of zaai je zaadjes voor in een kweekbakje of in een potje op de vensterbank. Kwetsbare zaailingen kunnen compleet met turfpotje in de grond gezet worden, zodat de kwetsbare wortels niet beschadigd worden. Het potje wordt vanzelf afgebroken in de grond.

De beste plek om je moestuin te starten

De meeste groenten houden van veel zon. Daarom is het voornamelijk belangrijk dat je een zonnige plek uitkiest voor jouw moestuin. Ideaal zou zijn 6-8 uur zonlicht per dag. Heb je geen zonnige plek? Dat is ook geen probleem. Er zijn genoeg groenten die het ook goed doen in de halfschaduw, zoals wortel, bosui, radijs en rode biet. Sommige groenten doen het zelfs beter op een schaduwrijke plek! Denk aan bladgroenten, zoals raapstelen, sla, spinazie, andijvie en paksoi. Niet alleen de hoeveelheid licht is belangrijk voor de plek van je moestuin, ook is het belangrijk dat je moestuin een beetje beschut ligt.

Soorten moestuin

Als je het geluk hebt over een grote tuin te beschikken, kan je je moestuin natuurlijk zo groot maken als je wil. Heel veel ruimte heb je eigenlijk helemaal niet nodig. Op één vierkante meter kan je al je moestuintje aanleggen. Ook heb je niet per se een moestuinbak nodig, je kunt prima zaadjes zaaien in potten. Als je net begint met moestuinieren kan het slim zijn om klein te beginnen. Je kunt je moestuin namelijk altijd nog uitbreiden.

Grond voor de start van je moestuin + bemesten

Even belangrijk als hoeveelheid zonlicht is de grond die je gebruikt voor je moestuin. Je plantjes halen bijna alles wat ze nodig hebben om te groeien uit de grond. Verzorg je grond dus goed! Dat doe je door goede bemesting en door genoeg water te geven. Bemesting zorgt voor voldoende voeding in de grond. Grond bevat meestal voor 100 dagen voeding, daarom is bijvoeden noodzakelijk gedurende het seizoen. Dat doe je bijvoorbeeld met Bio Moestuin Voeding 7kg van Pokon of Bio Moestuin Mest 1kg van Pokon. De Mix voor je Moestuinbak Bio 45L bevat wel al voeding voor ongeveer 4 maanden en is daarom een goede keuze wanneer je gebruik maakt van een moestuinbak. Naast je grond bemesten, zorgt ook wisselteelt ervoor dat jouw grond gezond blijft.

Welke zaadjes in de moestuin?

De keuze is reuze! Wij hebben meer dan 700 soorten (!!) tuinzaden in ons assortiment. Makkelijke groenten om mee te beginnen zijn bijvoorbeeld pluksla, rucola, kerstomaten, sperziebonen, snijbonen, courgette, wortels, radijsjes, lente-ui/bosui en bietjes. Natuurlijk hoef je het niet alleen bij groentezaadjes te houden. Een aantal bloemetjes ertussen staat niet alleen hartstikke gezellig, het kan bijvoorbeeld ook schadelijke insecten en ziektes verdrijven. Afrikaantjes helpen bijvoorbeeld om aaltjes te doden en torren af te schrikken. Goudsbloem is bijvoorbeeld weer goed tegen bladluizen, witte vlieg en aardappelkevers. En wist je al dat je sommige bloemen ook kunt eten?

Let’s start!

Heb je je moestuinbak, moestuingrond, zaadjes/plantjes en moestuinvoeding in huis? Dan kun je beginnen! Voor een optimaal resultaat kun je je moestuin in vakken indelen. Doe dit per gewasgroep: peulvruchten, koolsoorten, bladgroenten, vruchten en wortel- en knollen. Dit is belangrijke vanwege de hoeveelheid voeding die elke gewasgroep nodig heeft.

Natuurlijk hebben wij nog andere producten in ons assortiment om het moestuinieren nog makkelijker te maken. Denk bijvoorbeeld aan houten plantenlabels, een kruidenschaar, een handige gieter voor buiten en ander handige gereedschap. Om de vervelende insecten weg te houden van je groenten hebben wij ook een ruim assortiment aan bestrijdingsmiddelen, zoals deze biologische Tegen Insecten Spray van Pokon.