De webshop is 24/7 geopend!

Onderdeel van GroenRijk 't Haantje

Mediterrane tuin

De wortels van een mediterrane tuin liggen in de landen rondom de Middellandse Zee: Italië, Spanje, Griekenland, Zuid-Frankrijk en Turkije. Hoor je de krekels al? Ruik je de lavendel? Het is echt donker, zo donker dat je alle sterren kunt zien! Dit komt je vast bekend voor wanneer je wel eens vakantie hebt gevierd op mediterraan grondgebied. Het nadeel van vakantie? De tijd gaat veel te snel voorbij en voor je het weet ben je weer thuis. Dus, hoe mooi zou het zijn om die fijne omgeving naar je tuin of balkon toe te halen? Dat laatste is gedeeltelijk mogelijk, wij geven je alle tips om je favoriete zomervakantiebestemming naar huis toe te halen.

Kleurstellingen in de Mediterrane tuin

Kleuren die veel terugkomen in het mediterrane grondgebied zijn: rood en oranje dit komt door het wel bekende terracotta aardewerk. Andere Mediterrane kleuren zijn: geel tinten, groen, lavendel paars en bruin. Dit alles geïnspireerd door de natuur en het glooiende landschap wat je in de eerder genoemde Zuid-Europese landen zult aantreffen.

Mediterrane planten en bomen in je tuin

Er zijn genoeg bomen en tuinplanten uit mediterraans grondgebied die winterhard zijn en die het in de Nederlandse tuinen en op de balkons goed kunnen doen. Denk aan bomen als: de olijf, de winterharde palmboom en de vijgenboom. Deze houden van een zonnige en warme plek en hebben vrij weinig verzorging nodig. Bij droog en warm weer hebben mediterrane planten wel goed wat water nodig en wat extra voeding. Wist je dat aan veel mediterrane beplanting vruchten zitten? Denk dan bijvoorbeeld aan: olijven, vijgen en citrusboompjes. Wanneer je ze goed verzorgt, kun je in de zomer volop genieten van fruit uit eigen tuin. Wij hebben veel minifruitbomen in ons assortiment denk aan de: dwergcitroen, dwergperzik, vijgenboom en citrus kumquat. Zet kuiplanten in het voorjaar buiten op het zonnigste plekje in de tuin of op het balkon. Combineer ze met gekleurde of terracotta potten en zet veel kruiden neer zoals rozemarijn, basilicum en tijm. Bestel bijvoorbeeld onze mix van kruidenplantjes! Eén plant welke absoluut niet in de mediterrane tuin mag ontbreken is uiteraard de lavendel. Zet een groot gedeelte van je border vol met deze plant of beplant een balkonbak vol met deze paarse schone. Zo geniet je de hele zomer lang van vlinders, bijen en hommels die net als jij op de heerlijke geur van de lavendel afkomen!

5 tips voor een Mediterrane tuin

Wanneer je je tuin helemaal opnieuw zou willen aanleggen, begin je natuurlijk met een schets. Kan je dit zelf niet, schakel dan een hovenier in. Ons tuincentrum heeft tevens een hoveniersafdeling "Haantje hoveniers" in Rijswijk.

1. Start met de grond: kies voor een tegels met een vrolijk patroon of denk aan natuursteen in warme tinten. Grind is ook een optie in het geval je liever geen tegels legt!

2. Een heerlijk rommeltje is het vaak in de mediterrane tuin. Ronde vormen en asymmetrische lijnen. Probeer om die reden moderne, strakke vormen en rechte lijnen te vermijden

3. Zet een groot gedeelte van je border vol met lavendel en geniet de hele zomer lang van vlinders, bijen en hommels

4. Plaats terracotta potten gevuld met mediterrane kuipplanten 

5. Glad stucwerk past niet bij deze tuinstijl, geef je muren een ruwe look

5 tips voor een Mediterrane balkon

1. De vloer van je terras of balkon kun je in één klap omtoveren met een mooi rond buiten kleed, kies dan wel voor een warme kleur

2. Vul balkonbakken met lavendel

3. Plaats terracotta potten gevuld met mediterrane kuipplanten bij voorkeur fruitboompjes om van de zomer van je eigen fruit te kunnen genieten

4. Creëer je eigen kruidentuintje op je balkon met mediterrane kruiden als: basilicum, rozemarijn en thijm

5. Typisch mediterraans is natuurlijk een bistro setje!

In het kort: De mediterrane tuinstijl wordt gecreëerd door het gebruik van ronde vormen, deze tuinstijl is niet perfect en bestaat vooral uit rode, bruine, paarse en gele tinten. 

Mediteraanse-tuin

Geef jouw tuin een mediterraans sfeertje!

Ben je ook zo toe aan het ultieme vakantiegevoel? Haal de vakantiebestemming naar je tuin, kom dan langs bij GroenRijk 't Haantje voor mediterrane planten die jouw tuin of terras dat vrolijke en gezellige sfeertje zullen geven. Wij hebben de beste planten rechtstreeks van de Mediterrane kwekers in ons tuincentrum, verkrijgbaar voor zeer scherpe prijzen. Wil je toch nog wat meer informatie over de mediterrane planten? De medewerkers in ons GroenRijk tuincentrum helpen je graag!

Toon filters Verberg filtes

Filter producten

€   - 
Wis selectie
1 - 23 van 23 producten
Vergelijk (0)