De webshop is 24/7 geopend!

Onderdeel van GroenRijk 't Haantje

Wat is biodiversiteit?

Wat is biodiversiteit?

Zaterdag 22 mei 2021 is het Internationale Dag van de Biodiversiteit. Deze dag is in het leven geroepen om de belangrijkste kwesties in verband met biologische diversiteit extra aandacht te geven. Maar wat is biodiversiteit nou eigenlijk? Waarom heeft dit extra aandacht nodig en wat kunnen wij doen? We leggen het je uit!

Wat is biodiversiteit?

Biodiversiteit betekent letterlijk: levende verscheidenheid, oftewel verschillende levende soorten. Het gaat over alle plant- en diersoorten. Deze verschillende soorten op aarde houden de natuur in balans. Door biodiversiteit hebben we landbouw en hebben we iedere dag iets anders op ons bord. Het zorgt voor schoon water, vruchtbare grond en een stabiel klimaat. Dit hebben we allemaal nodig om te kunnen bestaan.

Biodiversiteit bedreigd

Zonder biodiversiteit zal er geen zuurstof geproduceerd worden, geen bestuiving van planten plaatsvinden en zal het water niet gezuiverd worden. Je begrijpt vast dat biodiversiteit dus heel belangrijk is en dat de wereld er niet zonder kan, maar helaas wordt het bedreigd. Met als oorzaak de mens. De mens tast de leefgebieden van soorten aan. Door intensieve landbouw en verstedelijking zijn er bijvoorbeeld minder verschillende bloemen. Bijen hebben daar last van, want hierdoor kunnen zij minder voedsel vinden. Hierdoor sterven heel veel wilde bijen en komt het verbouwen van gewassen en de fruitteelt in gevaar.

Hoe kunnen we de natuur een handje helpen?

Gelukkig zijn er heel veel dingen die we kunnen doen om de biodiversiteit te herstellen. We zetten er een aantal voor je op een rijtje!

  • Maak je tuin/balkon/terras groener! Vervang tegels bijvoorbeeld door bloemperken. Dit werkt verkoelend in periodes van hitte. Het helpt de aarde vochtig te houden in periodes van droogte. En in periodes van wateroverlast zorgt het er juist weer voor dat veel regenwater kan weglopen in de grond.
  • Plant inheemse bloemen en planten. Nederlandse insecten zijn afhankelijk van Nederlandse planten. En daarnaast houd je de Nederlandse bloemen en planten ook in stand door deze te planten/zaaien. Denk bijvoorbeeld aan Campanula, Clematis, Geranium, Thymus, Valeriaan, Ilex, Prunus en Salix.
  • Zet een insectenhotel neer. Hier kunnen bijen en andere insecten schuilen, overwinteren en eitjes leggen. Zet deze neer op een zonnige plek, they will love it!
  • Hang een nestkastje op. Zo kunnen vogels een vleermuizen ook een veilig en rustig plekje vinden in de drukke volle stad.
  • Doe ’s nachts je tuin- of balkonverlichting uit. Verlichting in de nacht verstoort het ritme van dieren. En jij ziet die mooie lampjes toch niet wanneer je je ogen dicht hebt.

Er zit vast iets tussen dat jij kunt doen om de natuur een handje te helpen. En je hoeft het ook helemaal niet alleen te doen, motiveer vooral de mensen om je heen om met je mee te doen! Hoe meer groen, hoe beter natuurlijk!