De webshop is 24/7 geopend!

Onderdeel van GroenRijk 't Haantje

Rozen in de tuin

Rozen in de tuin

Hoogstwaarschijnlijk is de roos al héél oud. Er is namelijk fossiel bewijs dat de roos miljoenen jaren geleden al bestond. Ze komt daarnaast voor in velen oude verhalen, zoals in de Griekse mythologie en oude Hindoe legende. De (rode) roos staat nu natuurlijk symbool voor liefde, maar dat is niet altijd zo geweest. Zo stond de roos ooit ook symbool van de uitbundigheid van de Romeinse beschaving. Boeren werden verplicht om rozen te groeien in plaats van granen om te voldoen aan de vraag van de edelen. Die vonden het namelijk heerlijk om hun baden met rozenwater te vullen en tapijten van rozenblaadjes te creëren voor hun feesten. Bizar! In de 15e eeuw werd de roos zelfs een symbool in een Engelse oorlog, “The war of the roses”. De witte roos stond voor York en de rode stond symbool voor Lancaster. Dat had weinig te maken met liefde dus! Pas rond 1800 werd de rode roos het symbool voor liefde.

Lang genieten van jouw rozen in de tuin

Een boeket met rozen is natuurlijk prachtig, maar het liefst geniet je er wat langer van. Dan is een rozenstruik, klimroos of stamroos voor in de tuin iets voor jou. Je kunt ze het hele jaar in de tuin planten in pot, maar ze houden wel van veel zon. Een klein beetje schaduw wordt nog wel verdragen door de meeste soorten, maar een beschaduwde plek zorgt ervoor dat de plant kwetsbaarder is voor ziektes en schimmels.

Wanneer je de rozenplant een goede plek geeft, zal ze heel snel groeien en prachtig bloeien. Daarom is het zeker geen overbodige luxe om de plant wat extra rozenmest te geven in het voorjaar. Zo blijven het sterke planten met een goede weerstand tegen ongedierte, ziektes en plagen. 

Naast zon, houdt de roos ook van een beetje wind en vruchtbare grond. Wind zorgt er tevens voor dat de rozen minder vatbaar zijn voor schimmels. De grond dient los en kalkrijk of voedselrijk en vochthoudend te zijn.

Wanneer de rozen zijn uitgebloeid is het tijd om de takken terug te knippen. In juni-juli, na de eerste bloei, kan je de rozen speciale rozenmest geven om weer wat voedingsstoffen bij te krijgen. Zo wordt een rijke bloei weer bevorderd. Vervolgens geef je ze in het voorjaar weer opnieuw rozenmest.

Veelvoorkomende ziektes en problemen bij rozen

Net als elke plant, kan de roos last krijgen van ziektes. Daar worden we niet blij van natuurlijk. Het is daarom heel belangrijk om te zorgen voor genoeg voeding voor de plant. Wanneer de roos toch een ziekte oploopt, zijn er gelukkig wel oplossingen voor. Dit zijn de meest voorkomende problemen, mét oplossing en hoe je het zou kunnen voorkomen:

 

 

 

Bezoek ons tuincentrum in Rijswijk

In onze webshop vind je natuurlijk allerlei handige artikelen voor de inrichting van jouw tuin en de bijhorende onderhoud. Wil je graag een rozenstruik, klimroos of stamroos aanschaffen? Kom dan langs bij GroenRijk 't Haantje in Rijswijk nabij Delft en Den Haag. In onze winkel vind je het gehele aanbod tuinplanten en ook mooie rozen als snijbloem. Onze medewerkers staan klaar voor al jouw vragen over tuinplanten en andere tuinzaken.

Tags: