De webshop is 24/7 geopend!

Onderdeel van GroenRijk 't Haantje

Komkommertijd: 5x weetjes over de komkommer

Komkommertijd: 5x weetjes over de komkommer

Het is op 1 juli 2021 Nationale Komkommerdag! Deze dag markeert ook het begin van de “Komkommertijd”, een periode waarin er niet zoveel te vertellen/beleven valt, omdat politici en journalisten op vakantie gaan. De wereld houdt zich even rustig. Eigenlijk is het niet heel duidelijk waar het begrip komkommertijd nou vandaan komt. Wel weten we van alles over de komkommer! Dus al die feitjes delen we natuurlijk al te graag met jullie! 

  1. Oogsten maar!
    De komkommer wordt geteeld in kassen. Het is een ’slingerplant’ met hechtranken, hierdoor kunnen ze zich aan van alles verankeren en groeit het uit tot een grote stevige plant. Aan één plant kunnen soms wel 50 komkommers groeien! Geef de komkommerplant in jouw moestuin dan ook lekker de ruimte om te groeien.
  2. Bittere hap.
    Wij kennen de komkommer als lekker sappig en een beetje zoet, maar oorspronkelijk smaakte de komkommer vooral erg bitter! Zo kon de komkommer zich verdedigen tegen vijandige planteneters. De mens heeft de komkommer zo verbouwd dat door mutatie de komkommer nu smaakt zoals wij hem kennen. Laat de komkommers in jouw moestuin overigens niet te lang groeien. Daardoor gaan de zaden groeien en wordt de komkommer bitterder. 
  3. Zo houd je je komkommer langer goed.
    De folie om de komkommer zorgt ervoor dat je komkommer een week langer goed is. Laat deze er dus vooral omheen zitten. Enne, zeker niet in de koelkast bewaren! Dit zorgt ervoor dat de komkommer uitdroogt, slap wordt en kwaliteit verliest. Beter is om hem in folie te bewaren op een droge, koele plek. Heb je net komkommers geoogst? Eet deze dan wel binnen een aantal dagen op voor de beste kwaliteit.
  4. Grote familie.
    De komkommer heeft een heleboel broertjes, zusjes, neefjes en nichtjes. Een aantal daarvan weet je waarschijnlijk wel al, bijvoorbeeld de augurk en de courgette. Maar wist je dat meloenen en pompoenen ook verwant aan de komkommer zijn?
  5. Groente, of toch fruit?
    Wij eten komkommers vaak als groente. Lekker door een salade, of een aantal plakjes komkommer op je boterham met kaas. Hij ligt zelfs op de groenteafdeling van de supermarkt! Toch is de komkommer eigenlijk fruit. Komkommers zijn namelijk de vrucht van de komkommerplant.

Wil jij ook graag een komkommerplantje in de tuin of op je terras/balkon? Het is nog niet te laat hoor! Je kunt je komkommerplant kopen in onze winkel. Scheelt heel wat geduldig wachten!

Tags: