De webshop is 24/7 geopend!

Onderdeel van GroenRijk 't Haantje

Hoe kies je de juiste potgrond voor een plant?

Hoe kies je de juiste potgrond voor een plant?

Een plant heeft nou eenmaal grond nodig om te kunnen wortelen (alleen luchtplantjes tillandsia niet). Maar hoe weet je welke potgrond jouw plant nodig heeft? Universele potgrond is altijd goed, maar heeft jouw plant specifieke verzorging nodig dan doe je er verstandig aan om gelijk de juiste potgrond te gebruiken. Denk maar aan de zuurminnende Hortensia of de veeleisende Bonsai. Wij vertellen je hieronder wat meer over de verschillende soorten potgrond.

Potgrond of tuinaarde

Allereerst moeten we de veel gestelde vraag beantwoorden: heb ik potgrond of tuinaarde nodig? Technisch gezien heb je inderdaad behoefte aan aarde in de tuin, maar belangrijker nog is de bestemming van de grond. Tuinaarde is namelijk perfect voor het ophogen van gedeeltes in je tuin. Het is een stevige samenstelling van grondstoffen, zonder voeding en belangrijke mineralen. Dit laatste is erg belangrijk om te onthouden: planten mogen absoluut niet in tuinaarde gezet worden! Wil je dus potgrond kopen voor je plant, kies dan altijd voor de juiste soort potgrond. Twijfel je? Op iedere zak potgrond staat vermeld voor welke plant het geschikt is.

Mediterrane potgrond en andere soorten

Wie wel eens in onze tuinwinkel heeft gestaan, zal weten hoeveel verschillende stapels potgrond er zijn. Naast potgrond en tuinaarde, onderscheiden we nog meer grondsoorten. Wij lichten een paar soorten potgrond toe:

  • Mediterrane potgrond
    In deze mix wordt de natuurlijke omgeving van Mediterrane planten nagebootst. De combinatie van tuinturf, rijstkaf en kleikorrel is ideaal voor planten zoals palmen, olijfbomen, citrusplanten, oleander, vijgen en bougainville.
  • Potgrond voor moestuin
    Deze mix voor je moestuinbak is perfect voor jonge zaailingen! Een rijke samenstelling gericht op een optimale ontwikkeling van de plantjes in je moestuin.
  • Hortensia potgrond
    Zuurminnende planten hebben behoefte aan potgrond met een lage zuurgraad. Deze hortensia potgrond is daarmee ook geschikt voor andere zuurminnende planten als de rododendron, magnolia, camelia en acer.
  • Rozen potgrond
    Een biologische rozen potgrond speciaal voor rozen die wortelgroei bevordert en voor een snelle opname van voeding zorgt. Het resultaat? Groene blaadjes en uitbundig bloeiende rozen!

Dat er zoveel soorten potgrond bestaan, betekent overigens niet dat bijvoorbeeld jouw olijfboom echt alleen maar in Mediterrane potgrond gelukkig kan zijn. Universele potgrond is - zoals de naam zegt - geschikt voor iedere tuin- en kamerplant. Het kan wel zijn dat de plant in kwestie meer eisen heeft en je voor een optimaal resultaat de plant meer aandacht moet geven.

Potgrond kamerplanten

Ook voor kamerplanten zijn er diverse soorten potgrond te koop. Welke potgrond je nodig hebt, kies je ook hier aan de hand van het type kamerplant. Zo hebben wij in ons assortiment bijvoorbeeld orchidee potgrond, bonsai potgrond en cactus potgrond. Iedere potgrond bevat een samenstelling perfect voor de bestemde plant. Zo ben je er zeker van dat jouw kamerplant de beste bodem krijgt. Een 40 liter zak binnenshuis is overigens erg onhandig, potgrond kamerplanten zijn vaak in kleinere zakken van 5 liter of potgrond 20 liter te koop.

De beste bodem voor jouw plant!

Een goede bodem begint bij het kiezen voor de juiste potgrond, maar dit is niet het enige waar je op moet letten. Houd altijd rekening met drainage, want de meeste kamerplanten houden niet van natte voeten en staan niet graag met hun wortels in vochtige aarde. Met een laagje hydrokorrels onder op de bodem zorg je dat het water weg kan en het niet blijft ophopen (ook beter voor je sierpot trouwens). Een paar centimeter van deze kleikorrels is al voldoende. Als alles goed gaat, zal de plant zich thuis voelen en lekker doorgroeien. Merk je dat de pot een beetje te krapjes voor de plant wordt? Kies dan een grotere sierpot uit en start gerust opnieuw met het maken van de beste bodem voor jouw plant.

Extra tip: Pokon Potgrond Calculator

Ga je potgrond kopen, maar geen idee hoeveel je nodig zult hebben? Pokon heeft daar een hele handige potgrond calculator voor: https://www.pokon.nl/calculator/

Tags: