De webshop is 24/7 geopend!

Onderdeel van GroenRijk 't Haantje

Tuinkalender September

Ook voor de maand september hebben we in de tuinkalender weer allemaal handige tips klaarstaan. De dagen worden korter, af en toe een flinke regenbui en het zonnetje schijnt voorzichtig. De herfst staat voor de deur. Geniet dus nog even van het nazomerse weer, want voordat je het weet wordt het flink kouder. Hoewel wij dat zelf soms jammer vinden, is het einde van de zomer een heerlijke periode voor je tuin. 

Snoeien 

De zomer ligt bijna achter ons, het beste moment om je planten te snoeienDe hagen zijn rond deze periode gestopt met groeien. Geef ze vóór het eind van de maand een snoeibeurt. Snoei de liguster, de beuk en de conifeer zodat er ook licht bij de onderste takken komt.  

  • Ook al staan de kokardebloem en prachtkaars nu in bloei, snoei ze toch. De planten zullen er sterker van worden.  

  • Snoei fruitbomen pas wanneer ze de eindknop gevormd hebben. Ook notenbomen en kastanjebomen kunnen een snoeibeurt gebruiken.  

Bloembollen belangrijk in de tuinkalender van september

Niks is mooier dan wanneer het voorjaar begint, de eerste bloembollen uitkomen. Nu is het moment om deze in de grond te stoppen als je van het voorjaar tussen de Tulpen, Hyacinten, Narcissen, Sneeuwklokjes en Blauwe Druifjes wil zitten. Bloembollen stop je in de grond vóór de eerste nachtvorst. Daarom geven we je dit als tip in de tuinkalender van september, omdat het ineens erg koud kan worden. Zie hieronder een stappenplan hoe je de bloembollen plant.

Stap 1. Maak de aarde goed los en vermeng het met potgrond. 

Stap 2. Maak een gat in de grond, ongeveer twee keer zo diep als de bol hoog is of gebruik een speciale bollenplanter. Voor kleinere bollen kun je een gleuf in de grond maken waar je ze inlegt. 

Stap 3. Leg de bollen in de gaten en maak het weer dicht met aarde. 

Stap 4. Na het planten kun je de bollen water geven. Zo kunnen ze goed groeien. 

Gazon 

De nazomer is ideaal om een nieuw gazon aan te leggen of een bestaand gazon een opknapbeurt te geven. Omdat de grond door afgelopen zomer nog lekker warm is, kunnen de zaden snel ontkiemen. Let er wel op dat je sproeit tijdens aanhoudende droogte.  

  • Last van kale plekken in je gazon? Nu is het goede moment om deze weg te werken. De plekken kunnen makkelijk hersteld worden door graszaad te strooien.  

Vijver 

Altijd al gedroomd van een vijver in de tuin? In september is het een mooi moment om er eentje aan te leggen. Het is nu namelijk te koud voor algen. Dus als je het graag wil waarom zou je het dan niet doen?  Een vijver zorgt voor gezelligheid en een ontspannen sfeer in je tuin. Heb je al een vijver? Hier een aantal tips hoe je deze in september bijhoudt.  

  • Let op dat waterlelies en andere waterplanten het wateroppervlak niet te veel bedekken. De hard gegroeide planten van dit jaar kun je uitdunnen en kroos kun je uit het water halen met een schepnet.  

  • S 'nachts kan het buiten flink koud worden. Maar de temperatuur van het vijverwater blijft nu nog best warm. Blijf de vissen voeren om de conditie op peil te houden of om deze eventueel nog te verbeteren. Zo komen ze beter de winter door.  

  • Om ervoor te zorgen dat er niet te veel bladeren in je vijver vallen, kun je een cover net over de vijver spannen. Dit doe je door een aantal stokken in de grond te steken en hier overheen het net te spannen. Een andere manier is het net met zware stenen strak over het water spannen. 

Heb je nog vragen over tuinklussen in september? In ons tuincentrum staan onze specialisten voor je klaar. Breng een bezoek aan ons tuincentrum GroenRijk 't Haantje in Rijswijk of shop direct online.