De webshop is 24/7 geopend!

Onderdeel van GroenRijk 't Haantje

Wanneer is het tijd voor de snoeischaar? (+ snoeikalender)

Wanneer is het tijd voor de snoeischaar? (+ snoeikalender)

Snoeien is een tuinklus waar de meeste mensen tegen opzien. Nergens voor nodig, want met goed snoeigereedschap kan het zo gepiept zijn. Waarom is snoeiwerk eigenlijk zo belangrijk? Door het snoeien van een plant beïnvloedt je de groei. Je kunt zelf de focus bepalen (vorm, bloemen of vruchten) en zo zorg je ervoor dat de plant verder gezond doorgroeit. Wanneer het beste kunt snoeien, hangt af van het type plant. Wij hebben een snoeikalender voor je samengesteld en geven je uitleg over welke soort snoeigereedschap je het beste kunt gebruiken.

Het juiste snoeigereedschap

Voordat je gaat snoeien, moet je natuurlijk snoeigereedschap in huis hebben. Als je je even kwaad maakt is er met iedere snoeischaar te knippen, maar het valt te bezien of dit ook goed voor de plant en het gereedschap is. Wil je je plant gezond houden en wil je ook langer van het gereedschap gebruik kunnen maken, dan moet je bij iedere snoeiklus een geschikte schaar pakken. Welk soort gereedschap je nodig hebt, ligt vooral aan de dikte en levendigheid van de takken. Voor licht snoeiwerk heb je vaak voldoende aan een hand snoeischaar of allesknipper. Snoeien is voor elke boom, struik en heg weer anders en vereisen daarom vaak een sterke takkenschaar.

Soorten snoeischaren: bypass en aambeeld

Er bestaan veel snoeischaren, in verschillende maten en kleuren, maar je kunt dit gereedschap in grofweg 2 soorten indelen: bypass en aambeeld. Het verschil zit hem in de snijbladen.

  • Bypass snoeischaar
    Heeft 2 snijbladen die langs elkaar heen glijden. Dit zorgt voor een schone snede en is daarmee geschikt voor levende takken.
  • Aambeeld snoeischaar
    Hierbij komt het snijblad in contact met glad metaal. Deze snoeischaren zijn krachtiger, maar beschadigen de plant en zijn daardoor eigenlijk alleen geschikt voor dood hout.

Wanneer is het tijd om te snoeien? (+ handige snoeikalender)

Wanneer je het beste kunt snoeien hangt af van het type plant. Elke plant is in een bepaald seizoen op zijn mooist, maar jij kunt ook zelf een voorkeur hebben. Door te snoeien beïnvloedt je de groei van de plant en kun je de focus leggen op de groei van bloemen, bessen of een mooie vorm. Uiteraard zijn er ook momenten in het jaar waarop je liever niet kunt snoeien. Hieronder staat een handige snoeikalender waarop je kunt zien wanneer je welke soort het beste kunt snoeien.

Bezoek ons tuincentrum in Rijswijk voor advies

Kom je er echt niet uit en wil je graag advies over het snoeien van een plant? Over wanneer je dit moet doen of juist met welk snoeigereedschap? Onze collega’s van tuincentrum GroenRijk ’t Haantje in Rijswijk staan graag voor je klaar! Je mag natuurlijk altijd foto’s van de plant in kwestie maken, kijken wij even met je mee :-)

Tags: