De webshop is 24/7 geopend!

Onderdeel van GroenRijk 't Haantje

Tuinkalender januari

Tuinkalender januari

Elke maand zetten wij op een rijtje welke tuinklusjes je in de tuin kunt doen. We zitten nu midden in de winter, dus er groeit nog niet zo veel. Maar toch kun je genoeg buitenklusjes doen. Denk aan dingen repareren en alvast plannen maken hoe jij wil dat je tuin er aankomend jaar bij komt te liggen. Wij geven een aantal tips! 

Gazon 

  • Probeer niet over het gras te lopen wanneer het vriest. Het gras kan erg beschadigen en is extra kwetsbaar. Wanneer er sneeuw valt kan je dit lekker laten liggen. Sneeuw is goede isolatie voor planten.  

Beplanting 

  • Zolang het niet vriest kun je gewoon blijven planten.  

  • Wees erop voorbereid dat de harde en ijzige wind de tuin kan vernielen en de beplanting verwoesten. Bescherm daarom de wintergevoelige planten door deze bijvoorbeeld af te dekken. 

  • Vergeet daarnaast de kuipplanten in de winterberging niet. De kans bestaat dat deze planten uitdrogen, denk eraan om ze geregeld water te geven. Daarnaast mogen de kuipplanten af en toe gelucht worden door bij vorstvrij weer door een raam of de deur te openen. 

Vijver 

  • De vissen hebben deze maand nauwelijks honger en hoeven bij temperaturen onder de 6 graden niet gevoerd te worden. Reigers hebben daarentegen wel honger, controleer daarom regelmatig of het vijvernet nog goed gespannen is en of er geen gaten in het net zitten. 

  • Bij strenge vorst kan de vijver dichtvriezen. Controleer daarom of er nog een open wak ligt. Als de vijver alsnog dichtgevroren is, kun je beter niet zelf een gat maken met een bijl. De kans is dan groot dat de vissen doodgaan door de schokken. 

  • Als je een nieuwe vijver wilt aanleggen, is januari een goede maand om de vijver alvast uit te graven. Doe dit wel wanneer het niet vriest.  

Snoeien 

  • De hele maand januari is geschikt om fruitbomen, struiken en planten te snoeien. Ze zijn dan klaar voor het voorjaar. Let wel op dat je niet snoeit als het vriest, maar dat het alleen gebeurt bij zachter weer. 

Heb je nog vragen over tuinklussen in januari? In ons tuincentrum staan specialisten voor je klaar! Breng een bezoek aan ons tuincentrum GroenRijk 't Haantje in Rijswijk of shop direct online.

Tags: