De webshop is 24/7 geopend!

Onderdeel van GroenRijk 't Haantje

Wat is een Kamado? En waarom is hij zo populair?

Wat is een Kamado? En waarom is hij zo populair?

Steeds meer barbecue liefhebbers zijn in het bezit van een kamado barbecue. Ze zien er niet alleen mooi uit er komen ook nog eens voortreffelijke gerechten vanaf. Het is niet voor niets dat de kamado ook door bekende restaurantschefs gebruikt wordt. Je geeft je gerechten zo'n bijzondere smaak mee dat lukt op geen enkel ander apparaat! Kort door de bocht is een kamado een ei-vormige keramische barbecue afkomstig uit Azië, maar aangezien je dit bericht nu leest wil je vast wat meer weten over deze stoere mannen barbecue.

Wat is een kamado?

Het is een ei-vormige keramische barbecue/oven, zeer hitte bestendig gemaakt van oer sterk materiaal. De kamado is het ultieme buitenkooktoestel waarmee vrijwel alle kooktechnieken mogelijk zijn. De oorsprong van deze barbecue ligt in Azië, het is een variant op de van oorsprong Japanse kleioven. Na afloop van de 2e wereldoorlog namen de Amerikanen de kamado mee uit Japan. Het product werd in Amerika op de markt gebracht en met succes! Na enige tijd kreeg de kamado ook in Nederland voeten aan de grond. Zo kennen wij nu de merken: The Bastard een zwart model, en de groene kamado's van Green Egg.

Waarom is de kamado barbecue zo populair?

Met koken op een kamado ga je een beetje terug naar de oertijd, eten bereiden op open vuur. Dit spreekt veel mensen aan! Op een kamado kun je heel precies de temperatuur in de gaten houden door de thermometer op het apparaat. Sommige grillmasters hebben zelfs een app waarmee ze de garing van hun gerechten nauwkeurig kunnen monitoren. Wat ik hier noem geld natuurlijk voor alle barbecues, echt uniek is de kamado vanwege de volgende punten:

  • Je kunt ontzettend veel gerechten bereiden waarbij vrijwel alle kooktechnieken mogelijk zijn (grillen, koken, roosteren, bakken, stomen, slow-cooking en oven-functie)
  • Je kunt de temperatuur van de kamado op een graad nauwkeurig aanpassen (ventilatie gaten openen en of sluiten)
  • Je kunt een temperatuur tot maar liefst 450 graden bereiken en heel nauwkeurig regelen
  • Keramiek is zeer stevig en scheurt bijna nooit

Twijfel je nog tussen een standaard houtskool barbecue en een kamado? De prijs van een kamado ligt een stuk hoger maar deze barbecue heeft veel meer mogelijkheden in het bereiden van je vlees. De vraag is dus eigenlijk wat je barbecue ambities zijn! 

Tags: