De webshop is 24/7 geopend!

Onderdeel van GroenRijk 't Haantje

Tuinkalender mei

Tuinkalender mei

Elke maand van het jaar heeft zijn eigen handleiding, ook mei. Het is één van de mooiste maanden om van de tuin te genieten. Alles staat in bloei, de dieren komen tevoorschijn en het is nog niet te heet. Heerlijk! Wil jij je tuin of balkon in mei (en ook het hele jaar) mooi houden? Wij hebben een aantal tips voor je.

Moestuin

Je eigen fruit en groente van het zaadje af zien groeien: hoe leuk is dat? Van je eigen moestuin kan je een hoop plezier hebben. En het is nog lekker ook! Je kunt overal aan de slag, hoe je woning er ook uit ziet, je kunt zelfs moestuinieren op balkon! Er zijn verschillende formaten moestuinbakken en potten die je kunt gebruiken. Verder heb je gezonde potgrond, zonlicht, water en natuurlijk zaadjes nodig.

Bemesten

Planten halen voeding uit de grond, dus je moet zorgen dat er genoeg voeding overblijft. Verarmd de grond te veel? Dan kunnen je planten het wel eens lastig krijgen. In het voorjaar kan je daarom beter de tuin bemesten. Je kunt dit bijvoorbeeld met biologische mest of andere grondproducten doen, maar als je de ruimte hebt in de tuin raden wij aan om ook een compostbak te gebruiken. Dat is vriendelijk voor het milieu en scheelt ook in het tuinafval en keukenafval dat je in de kliko gooit.

Snoeien

In de maand mei mag je ook nog aan de slag met je snoeigereedschap. Je kunt bijvoorbeeld een buxus bijsnoeien of hem in de juiste vorm knippen. Ook hagen kun je deze maand het best een kopje kleiner maken. Einde van deze maand (of begin juni) mag je ook de conifeer snoeien. Zo is alles weer netjes vlak voordat de zomer begint.

Extra tuintip: water geven

Het wordt langzamerhand warmer, dit betekent dat je planten meer verdampen en vaker water nodig hebben. Geef regelmatig water, maar onthoud: liever 2x per week wat meer water dan 7x per week een beetje. Voel voordat je de plant water geeft met je vinger of de grond vochtig is, als de grond nat is hoef je nog geen water te geven. Bereid je vast voor op de zomerhitte en maak de tuinslang of het watergeefsysteem klaar voor gebruik.

Veel plezier met tuinieren deze maand!

Tags: