De webshop is 24/7 geopend!

Onderdeel van GroenRijk 't Haantje

Tuinkalender juni

Tuinkalender juni

Juni is de eerste zomermaand! Ook deze maand zijn er een aantal punten in de tuin die de aandacht vragen. Denk bijvoorbeeld aan je moestuin. Misschien kun je zelfs al groente en fruit oogsten om van te eten. Mocht je deze maand op vakantie gaan, dan is dit de maand om iemand te vragen om voor je tuin te zorgen. Alles wat er moet gebeuren lees je in deze tuinkalender juni. 

Moestuin

Je eigen fruit en groente van zaadje af zien groeien: hoe leuk is dat? Van je eigen moestuin kan je een hoop plezier hebben. En het is nog lekker ook! Je kunt overal aan de slag, hoe je woning er ook uit ziet, je kunt zelfs moestuinieren op balkon! Er zijn verschillende formaten moestuinbakken en potten die je kunt gebruiken. Verder heb je gezonde potgrond, zonlicht, water en natuurlijk zaadjes nodig. Je kunt nu bijvoorbeeld sla planten in potten en bakken. Ook kun je paprika, tomaat, courgettes, pompoenen en mais planten op een beschutte en zonnige plaats. Koolrabi, sperziebonen, doperwten en spinazie kunnen buiten worden geplant.

Snoeien

Snoei alle hagen rond de langste dag van het jaar (21 juni). Hierna gaan ze namelijk erg snel groeien. Vooral bij de bladverliezende soorten gebeurt dit. Na het snoeien zullen ze snel nieuw blad aanmaken en weer dichtgroeien. Ook veel vaste planten kun je nu snoeien. Dan kunnen ze na hun eerste bloei nogmaals bloeien. Knip eind juni de uitgebloeide stengels terug tot iets boven de grond. 

Water geven

De komende maanden wordt het droger, dus zul je de planten in de tuin meer water moeten geven. Als je veel potten in je tuin hebt staan kun je overwegen een druppelslang te gebruiken. Dit scheelt een hoop gesjouw met emmers en gieters. Water geven is niet lastig, maar je kunt toch op een aantal dingen gaan letten: 

  • Water geven is nog niet nodig als de grond onder de planten nog vochtig is. Check dus altijd hoe droog de grond is bij je tuinplanten. Sproei alleen als de grond echt droog is. 
  • Geef de planten water in de avond. Als de zon schijnt verdampt het namelijk erg snel. 
  • Zet de sproeiers één keer per week lang aan in plaats van elke dag een kort moment. 
  • Zet planten die veel water nodig hebben niet in te droge grond. 
  • Staat het terras of balkon in de volle zon? Dan moeten de planten die daar in potten staan elke dag water krijgen. Deze planten kunnen geen reserve opbouwen zoals planten die in de volle grond staan. 

Gazon

In juni kun je het gras 1 a 2 keer per week maaien, afhankelijk van het weer en de groei. Als het een droge periode is, is het beter om het gras minder vaak te maaien en het gras niet kort te houden. Om uitdrogen te voorkomen is het beter om in de avond het gras te maaien. Als je eerder dit jaar niet de kans hebt gehad om het gazon aan te pakken, doe dat dan deze maand. Verwijder rotte plekken of plekken met grof gras uit het gazon en zaai deze opnieuw in. Voor snel resultaat kun je op maat gesneden graszoden leggen.

Vijver

Als je graag een aantal jonge visjes wil grootbrengen in je vijver, dun dan de beplanting in de vijver niet te veel uit. Op deze manier hebben de kwetsbare jonge vissen nog een schuilplaats tegen ‘gevaren’ van buitenaf. Vul de vijver regelmatig bij, het water verdampt snel tijdens de warme maanden. Doe dit alleen wel in etappes, zodat het vijverwater niet in één keer teveel afkoelt. 

 

 

Tags: