De webshop is 24/7 geopend!

Onderdeel van GroenRijk 't Haantje

Zo laat je planten in leven als je op vakantie bent

Zo laat je planten in leven als je op vakantie bent

Tijdens je welverdiende vakantie kun je heerlijk bijkomen en genieten van het prachtige weer. Zeker na deze coronaperiode zullen veel mensen blij zijn dat ze eindelijk weer op vakantie kunnen. Toch kunnen je tuin- en kamerplantjen je heel erg gaan missen als je weg bent. Een weekje gaat vaak nog wel, maar twee of drie weken vergt wel wat voorbereiding. Al helemaal in een warme zomer! Met de volgende tips kun je met een gerust hart je planten achterlaten terwijl je op vakantie bent. 

Tuinplanten

Het is natuurlijk het aller handigst als je een plantenoppas kunt regelen voor je planten en tuin. Al geven ze elke week je planten water tijdens een droge periode. Dat kan een groot verschil maken! het is natuurlijk helemaal perfect als er ook wat kleine taken gedaan kunnen worden. Denk aan het verwijderen van uitgebloeide bloemen bij doorbloeiende planten. We snappen natuurlijk dat een plantenoppas niet voor iedereen te regelen valt. Daarom zetten we nog wat tips op een rij waarmee jouw tuin jouw afwezigheid goed kan doorstaan. 

Gazon 

Maai het gras nog even goed op de dag van vertrek. let op dat je dit niet te kort doet, dan is het gras gevoeliger voor uitdroging. 

Groenten, fruit en kruiden

Pluk voordat je vertrekt zo veel mogelijk (bijna) rijp fruit. Ook kun je zo veel mogelijk groenten oogsten die klaar zijn om op te eten. De kruiden kun je her beste zo kort mogelijk snoeien zodat deze opnieuw kunnen aangroeien. Een teveel aan kruiden kun je eventueel invriezen. Het teveel aan groente en fruit dat je niet goed kunt bewaren, kun je natuurlijk weggeven aan vrienden, buren of familie. 

Vijver

Vul de waterstand van de vijver vlak voor je vertrekt aan. Verwijder zo veel mogelijk draadalgen uit je vijver. Zo voorkom je dat het wateroppervlak dichtgroeit terwijl je afwezig bent. Laat de verwijderde planten langs de waterrand liggen. Zo kunnen dieren, zoals kikkers en insecten, die eventueel tussen de planten zaten, de weg terug naar het water vinden. 

Waar je ruim voor je vakantie rekening mee moet houden

Plant geen nieuwe planten meer vanaf ongeveer 1-2 maanden, voordat je op vakantie gaat. Deze zijn namelijk extra gevoelig voor uitdroging en ziekten en plagen. Dit zijn dan ook de planten die jouw goede zorgen zichtbaar als eerste zullen missen. Als je altijd in de zelfde periode op vakantie gaat, kies dan voor groenten en fruit dat niet in die periode bloeit of rijpt. Leg eventueel een bewateringssysteem aan. Zo kun je de planten automatisch en op afstand voorzien van water. 

Kamerplanten

Ook bij kamerplanten geldt: hoe langer je weggaat, hoe meer van ze je zullen missen. De meeste van hen. Vetplanten vinden het prima als je langer dan een week weg bent. maar planten die bloeien zijn er minder blij mee. Die kunnen echt niet langer dan een/twee weken zonder verzorging. Dus als je langer weggaat moet je toch een plantenoppas regelen of zelf een irrigatiesysteem in elkaar knutselen. 

Kan er geen plantenoppas langskomen? Dan kun je gelukkig zelf nog dingen regelen om je planten tevreden te kunnen achterlaten. Zet je planten bijvoorbeeld allemaal bij elkaar als je vertrekt. Samen zorgen ze voor een lokaal klimaat met een hoge luchtvochtigheid waardoor ze beter kunnen overleven. Zorg er verder ook voor dat je planten niet in de zon staan maar wel op een plek met veel licht. 

Wat ook kan helpen is om je planten op een schoteltje of bakje met een laagje water te zetten. Zo kunnen de wortels het water opslurpen wanneer je weg bent. Hiermee stel je uitdroging langer uit. Belangrijk is dat je de planten voor vertrek nog flink nat maakt. 

Irrigatiesysteem

Je kunt ook zelf een irrigatiesysteem in elkaar knutselen.

Dit heb je nodig:

  • Leeg waterflesje
  • stuk panty
  • water

Knip een flink stuk van de onderkant van een lege waterfles af. Haal de dop van de fles en maak hier drie kleine gaatjes in. Span een stuk panty over de opening van de fles (dit voorkomt dat er aarde in de gaatjes komt). Draai de dop over de panty op de fles en steek de fles onderstboven in de aarde. Giet de fles vol met water en de fles gaat nu langzaam water toevoegen aan de aarde. 

En als laatste stap: lekker op vakantie gaan!