De webshop is 24/7 geopend!

Onderdeel van GroenRijk 't Haantje

Hoe maak je je gazon klaar voor het voorjaar?

Maak je gazon klaar voor de lente

De lente is in aantocht! Dat betekent dat jij als trotse gazoneigenaar weer wat meer liefde en aandacht aan je grasmat mag geven. Omdat je gazon het tijdens de koude en natte wintermaanden flink pittig heeft gehad, is het belangrijk die sprietjes extra te verwennen in de aanloop naar de lente. Wie wil er nu geen voorjaarsproof gazon waar je heerlijk op kunt picknicken, spelen of relaxen? Dus, waar wacht je nog op? Trek je tuinhandschoenen aan en maak je klaar om je gazon in topconditie te brengen.

Tip! Heb je nog geen grasveld in de tuin? Met onze speel- en schaduwgazon graszoden leg jij binnen no-time een geweldige grasmat.

GraszodenDe stappen richting een lenteproof gazon: start met de schoonmaak

Wil je je gazon weer laten stralen als nooit tevoren? Dan is nu het moment om aan de slag te gaan met de volgende stappen:

  • Verwijder bladafval en mos
  • Verticuteer het gazon
  • Zaai kale plekken bij
  • Bemest het gazon
  • Strooi kalk

De eerste stap is uiteraard het weghalen van al dat bladafval, die takjes en het mos dat in de herfst en winter op en in het gras is beland. Daarna is het tijd om het gazon te beluchten, ook wel verticuteren genoemd. Dit betekent dat je kleine gaatjes in de grond maakt zodat er meer zuurstof bij de wortels kan komen. Je kunt hiervoor een beluchtingsvork gebruiken of een verticuteermachine kopen om het werk te vergemakkelijken.

Alles voor het gazon

 

Tijd voor wat groene vitamientjes: zaad & meststoffen

Heeft jouw grasveld wat kale plekken, bijvoorbeeld door het belopen of door het tuinmeubilair? Door graszaad te strooien, kun je die kale plekken opvullen. Binnen een paar weken zie je al wat groene sprietjes verschijnen. Ga vervolgens aan de slag met het bemesten van je gazon. Dit zorgt ervoor dat de graszoden de voedingsstoffen krijgen die ze nodig hebben om optimaal te kunnen groeien. Kies voor een speciale meststof die geschikt is voor het type gras dat jij hebt en strooi deze gelijkmatig over het gazon. Een strooiwagen kan je hierbij helpen.

Laatste stap: strooien maar!

Je grasmat is nóg blijer met jou als plantenbaas wanneer je ‘m verwent met kalk – tenminste, wanneer deze een langere pH-waarde dan 5,5 heeft. Kalk zorgt ervoor dat de zuurgraad van de grond wordt verhoogd, zodat voedingsstoffen beter worden opgenomen. Daarnaast zorgt kalk ook voor een betere bodemstructuur, waardoor water beter wordt vastgehouden en wortels zich beter kunnen ontwikkelen.

Tuingereedschap

 


Maak je gazon klaar voor de lente! | de Tuinwinkel Online

Tip! Het is in het voorjaar extra belangrijk om je gazon te beschermen tegen ongedierte, zoals mollen en emelten. Je kunt hier verschillende bestrijdingsmiddelen voor gebruiken, maar het beste is om het probleem bij de kern aan te pakken door je gazon gezond te houden. Een gezond gazon is namelijk minder vatbaar voor ongedierte.

Een gezond gazon met hulp van de Tuinwinkel Online

Hoera, je bent nu geen groentje meer en helemaal klaar om je gazon te laten stralen in het voorjaar! Met deze tips en trucs zul je straks zeker weten een prachtige grasmat hebben waar je buren jaloers op zijn. Het kost wat tijd en inspanning, maar de beloning van een groen, gezond gazon is het allemaal waard. En onthoud: als je hulp nodig hebt bij het onderhouden van je gazon, staan de experts van de Tuinwinkel Online voor je klaar. Wij hebben allerlei producten van topmerken als ECOstyle en Pokon die je helpen het gazon van je dromen te bereiken...

Contact

Tags: