De webshop is 24/7 geopend!

Onderdeel van GroenRijk 't Haantje

Tips voor de egelvriendelijke tuin

Tips voor de egelvriendelijke tuin

Wanneer de avond valt in de late uren, kunnen we egels horen en soms zelfs zien terwijl ze rommelen door de tuin. Egels herken je aan hun stekels, maar er schuilt veel meer in deze kleine nachtelijke avonturiers. 

Maak een egel snelweg

Egels zijn erg nuttig! Ze eten namelijk (naakt)slakken en insecten. De egel verplaatst zich graag door verschillende tuinen. De toenemende verstedelijking en keurig aangelegde tuinen, vaak afgezet met een hek of schutting, maakt dat tegenwoordig steeds moeilijker.

Over het algemeen zwerven egels elke nacht anderhalve kilometer rond, op zoek naar voedsel en materiaal voor hun nest. Daarom is het voor deze nachtbrakers van groot belang om gebruik te maken van "snelwegen". Hoewel egels graag op zichzelf leven, is er in het broedseizoen wel behoefte aan ontmoetingsmogelijkheden.

Gelukkig is het probleem eenvoudig op te lossen door een egelpoort in de schutting te plaatsen. De poort is ruim genoeg voor een egel om door te glippen, maar te klein voor andere huisdieren om te ontsnappen. Hierdoor hoeven egels minder vaak gevaarlijke wegen over te steken, wat hun overlevingskansen vergroot. Ongeacht het type hek, kan de egelpoort eenvoudig worden bevestigd met schroeven of tiewraps.  

Natuurlijke ongediertebestrijding in de tuin

Egels zijn meesters in natuurlijke ongediertebestrijding. Ze zijn dol op insecten en dragen bij aan het verminderen van ongewenste bezoekers in de tuin. Wil je deze nuttige wezens naar je tuin lokken? Dit kan eenvoudig door wat lekkernijen voor ze klaar te zetten!

Kies dan voor egelvoedsel, dit is speciaal samengesteld voor egels. Let op: geef een egel nooit melk! Ze vinden het misschien lekker, maar het veroorzaakt diarree en kan zelfs fataal zijn. Een schaaltje water volstaat voor hun dorst. Met deze handige drinkbak morsen ze nooit water in hun voedsel.

Egels kunnen het hele jaar door worden bijgevoerd, maar vooral in de herfst kunnen ze wat extra hulp gebruiken. Tijdens deze periode leggen ze reserves aan voordat ze de winterslaap ingaan.

Tip: Maak in uw tuin een natuurlijk hoekje waar de natuur haar gang kan gaan. Laat bladeren, takken en stammetjes liggen. Hierdoor kunnen egels gemakkelijker voedsel vinden en zullen ze eerder een bezoekje brengen aan uw tuin.

  

Een plaats om te rusten, nestelen en overwinteren

Een egelhuis of een egelmand biedt niet alleen een plek voor egels om hun nesten te bouwen. Het dient ook als een beschut onderkomen en een ideale locatie voor hun winterslaap.

Wist je dat: Egels van ongeveer november tot maart in winterslaap zijn?

Zo’n egelschuilplaats is voor de diertjes onmisbaar, vooral als er in de buurt geen natuurlijke broedplaatsen zijn, zoals boomstammen of konijnenholen. Het wordt aanbevolen om meerdere egelhuizen in één tuin te plaatsen, aangezien egels graag op zichzelf leven en vaak zijn er meerdere egels in de buurt.

Tip: Bedek het egelhuis of de egelmand met een dikke laag bladeren, een zware steen en nog meer bladeren en takken. Op deze manier kunnen ze veilig de winter doorkomen zonder gestoord te worden door honden, katten of dassen.

 

Vind hieronder alle producten om de egel te helpen in de herfstperiode. De producten zijn ook verkrijgbaar in onze winkel Groenrijk Rijswijk.

Bezoek de webshop