De webshop is 24/7 geopend!

Onderdeel van GroenRijk 't Haantje

Help jouw tuinvogels de winter door

Help jouw tuinvogels de winter door

Brrr, de winterse kou is in volle gang, maar dat betekent niet dat we onze gevederde vrienden in de steek moeten laten! Bij de Tuinwinkel Online hebben we alles wat je nodig hebt om je tuin om te toveren tot een waar vogelparadijs. Want laten we eerlijk zijn, wie wordt er nu niet vrolijk van een tuin vol leven, zelfs in de koudste maanden van het jaar? In dit blog geven we je tips & tricks voor een tuin waar jij en vooral de tuinvogels ontzettend bij van worden!

Een feestmaal voor vogels

Voer is de sleutel tot het hart van elke vogel. Bij de Tuinwinkel Online hebben we een breed scala aan vogelvoer dat perfect is afgestemd op de smaakpapillen van onze gevederde vrienden. Met deze tips geef jij jouw tuinvogels een bijzonder heerlijk feestmaal!

 • Net zoals wij mensen van variatie houden, geldt dat ook voor tuinvogels. Bied een mix van zaden, noten en vetbollen aan. Dit voorziet in verschillende voedingsbehoeften en trekt diverse vogelsoorten aan.
 • Door voeders op verschillende hoogtes op te hangen, maak je als het ware een buffet waar elke vogel gemakkelijk toegang toe heeft. Sommige vogels houden van eten op de grond, terwijl anderen de voorkeur geven aan voedertafels of hangende voeders. Hiermee maak je je tuin aantrekkelijk voor een divers scala aan vogelsoorten.
 • Plaats nestkasten op een beschutte plek, uit de directe wind en regen, op minstens twee meter hoogte. Vogels houden van privacy, dus vermijd al te drukke plekken. Voor vogelhuisjes geldt hetzelfde principe: een rustig en beschut plekje is ideaal.

Ontdek snel ons assortiment vogelvoer, maar ook voederhuisjes en -schalen!

Voeder- en vogelhuisjesOnmisbare dorstlesser

Vooral tijdens vorstperiodes is vers water van levensbelang voor tuinvogels. Een ondiep vogelbad met vers water biedt niet alleen een plek om te drinken, maar ook om te badderen. Zorg ervoor dat het water niet bevriest door een ijsvrijhoudertje toe te voegen of regelmatig het ijs te breken. Een schaal met water in de buurt van voeders is ideaal, zodat vogels snel een slokje kunnen nemen tussen hun maaltijden door. Ook is het slim de waterschaal in de buurt van groen te zetten, zodat de vogels makkelijk kunnen vluchten bij eventueel gevaar. Denk aan een oplettende buurtkat.

Tip! Net zoals wij graag van een schone eettafel genieten, geldt dat ook voor tuinvogels. Reinig regelmatig de waterschalen, voeders en voederplekken om de verspreiding van ziektes te voorkomen.

Maak je eigen vetbol!

Het maken van je eigen vetbol is een leuke en eenvoudige manier om tuinvogels in de winter te verwennen. Hier is een eenvoudig recept voor het maken van zelfgemaakte vetbollen:

Benodigdheden:

 • Ongeveer 500 gram vogelvoer (zadenmix, ongebrande pinda's, zonnebloempitten, havermout, etc.)
 • 250 gram ongezouten vet (reuzel of kokosvet werken goed)
 • Een stevige touw of dunne takjes om de vetbol aan op te hangen
 • Kleine bakvormpjes of plastic bekertjes
 • Een pan
 • Een lepel
 • Een schaar

Instructies:

 1. Smelt het vet:
  • Snijd het vet in kleine stukjes om het smeltproces te versnellen.
  • Smelt het vet op laag vuur in een pan. Roer af en toe totdat het volledig vloeibaar is.
 2. Voeg het vogelvoer toe: 
  • Voeg het vogelvoer toe aan het gesmolten vet
  • Roer het mengsel goed door zodat alle zaden gelijkmatig bedekt zijn met het vet.
 3. Vormpjes vullen:
  • Plaats de bakvormpjes of plastic bekertjes op een dienblad.
  • Giet het mengsel in de vormpjes.
 4. Toevoegen van het ophangmiddel:
  • Knip het touw in stukjes van ongeveer 10-15 cm.
  • Steek het uiteinde van elk stuk touw in het midden van de vetbol, zodat het aan de bovenkant uitsteekt. Hiermee kun je de vetbol later ophangen.
 5. Laat het afkoelen:
  • Laat de gevulde vormpjes afkoelen tot het vet weer stevig is.
  • Als je het proces wilt versnellen, kun je de gevulde vormpjes in de koelkast plaatsen totdat het vet volledig is uitgehard.
 6. Verwijderen uit de vormpjes:
  • Zodra de vetbollen volledig zijn uitgehard, kun je ze voorzichtig uit de vormpjes halen.
 7. Ophangen:
  • Knoop de touwtjes van de vetbollen vast aan takjes of hang ze op aan een voederhuisje in je tuin.

Nu ben je klaar om te genieten van het schouwspel van tuinvogels die zich tegoed doen aan jouw zelfgemaakte lekkernij! Zorg ervoor dat je regelmatig nieuwe vetbollen ophangt om de vogels door de winter heen te blijven verwennen.

Bestel vogelvoer, vogelhuisjes, nestkastjes en voeders bij de Tuinwinkel Online!

Vogelvoer

 

Nationale Tuinvogeltelling: doe mee!

Van 26 januari tot en met 28 januari 2024 staat Nederland in het teken van de Nationale Tuinvogeltelling. Het is een initiatief van de Vogelbescherming en Sovon, waarbij iedereen wordt uitgenodigd om de vogels in hun tuin of op hun balkon te tellen. Een leuke activiteit voor jong en oud, en het geeft waardevolle informatie over de vogelpopulatie in Nederland. Doe mee en draag bij aan het behoud van onze prachtige tuinvogels!

Maak je tuin vogelvriendelijk met Esschert Design of Point Virgule

Wil je ook meedoen aan de Nationale Tuinvogeltelling en je tuin omtoveren tot een waar vogelparadijs? Wacht dan niet langer en ontdek het uitgebreide assortiment van de Tuinwinkel Online. Denk aan toffe Esschert Design pindakaasvoeders en knusse nestkastjes waar jouw gevleugelde vrienden zich helemaal thuis zullen voelen. En het oog wil ook wat, toch? De stylish vormgegeven vogel- en voederhuisjes van Point Virgule zijn een must-have en een geweldig cadeau aan elke tuinfanaat. Ook voor voer ben je bij ons aan het juiste adres. Ontdek het aanbod, vul je winkelwagentje en wij zorgen dat jouw tuin straks een heus vogelparadijs is...

Naar de webshop!

Tags: