De webshop is 24/7 geopend!

Onderdeel van GroenRijk 't Haantje

Ongedierte op een milieuvriendelijke manier bestrijden

Ongedierte op een milieuvriendelijke manier bestrijden

Ongedierte, daar worden we niet blij van. Gelukkig kan je er wel iets aan doen! Er zijn heel wat middelen waarmee we ongedierte uit de tuin kunnen bestrijden, maar deze zijn niet altijd even goed. Bestrijdingsmiddelen bevatten namelijk vaak gif. En gif is niet alleen giftig voor bepaalde ongedierte, maar ook voor andere (huis)dieren, planten en mensen. Bij verkeerd gebruik kan het schadelijk zijn voor het grondwater, de bodem of nuttige insecten.

Zelfs huismiddeltjes zoals zout, groene zeep, spiritus, chloor of schoonmaakazijn kan bij verkeerd gebruik schadelijk zijn. Zo wordt weleens aangeraden om kaneel of kruidnagel te gebruiken tegen mieren. Dat lijkt misschien een prima middel, maar het heeft een sterk schimmeldodende werking. Ook nuttige bodemschimmels worden daardoor gedood! Dit is dus helemaal niet goed voor de bodem.

Gelukkig zijn er genoeg alternatieven! We geven je aantal tips:

  1. Probeer ongedierte te voorkomen!
    Het beste is natuurlijk om ervoor te zorgen dat je helemaal geen last krijgt van ongedierte in je tuin/huis. Voorkomen doe je door je tuin en huis goed te onderhouden, etensresten op te ruimen en door voor goede ventilatie te zorgen (tegen ongedierte binnenshuis).
    Maak kieren en naden dicht met kit, zodat muizen en bijvoorbeeld zilvervisjes niet binnen kunnen komen. Eet je fruit op tijd op, voor het bederft.
  2. Maak gebruik van natuurlijke vijanden!
    Heb je last van muizen? Neem een kat, hartstikke gezellig ;-) Ook lieveheersbeestjes, spinnen, padden, egels en vogels zijn natuurlijke vijanden voor veel insecten. Maak je tuin dus aantrekkelijk voor deze nuttige beestjes. Dit doe je door een variatie aan planten, door schuilplaatsen te creëren en nestkastjes neer te zetten.
  3. Gebruik planten waar ongedierte een hekel aan hebben!
    Last van fruitvliegjes? Zet een geurig kruidenplantje in de buurt van je fruit. Slakken en mieren houden bijvoorbeeld niet van goudsbloem, lavendel, kruiden (salie, munt, basilicum) en Oost-Indische kers. Daarom is het altijd nuttig om bijvoorbeeld goudsbloem in je moestuin te zaaien/planten. Tegen mieren kun je ook verkruimelde pepermuntblaadjes of zakjes muntthee uitstrooien, dat vinden ze niet lekker!

Wil je toch een bestrijdingsmiddel gebruiken? Kies dan alleen toegelaten middelen. Gebruik geen chemische bestrijdingsmiddelen waar geen ingrediënten op staan en koop alleen een bestrijdingsmiddel wanneer het een toelatingsnummer heeft van het Ctgb. Volg vervolgens altijd de gebruiksaanwijzing!

Ons assortiment milieuvriendelijke bestrijdingsmiddelen

We hebben in ons assortiment verschillende milieuvriendelijke bestrijdingsmiddelen. De producten van bijvoorbeeld Ecostyle zijn 100% natuurlijk en onschadelijk voor andere dieren en kunnen veilig worden gebruikt in de sier-, moes- en fruittuin. Daarnaast heeft Ecostyle producten die ongedierte wegjagen in plaats van doden, zoals de Ecostyle Muis en Rat Vrij 130. Dit product jaagt muizen en ratten weg door een ultrasoon geluid. De Ecostyle VliegWeg is een tafelventilator met een glittereffect dat ervoor zorgt dat vliegen niet in de buurt komen. Zelfs tegen wespen heeft Ecostyle een diervriendelijke oplossing: een imitatie wespennest! Ideaal!