De webshop is 24/7 geopend!

Onderdeel van GroenRijk 't Haantje

Spectaculair siergras: lampenpoetsersgras

Spectaculair siergras: lampenpoetsersgras

Siergrassen zijn populairder dan ooit, zeker het bijzondere lampenpoetsersgras. Met zijn langwerpige bladeren en bloeiende aren staat deze prachtig in de tuin of in een bloempotten op het terras. Lampenpoetsersgras (Pennisetum) en siergrassen in het algemeen zorgen voor een exotische sfeer. Dat komt door hun fijne, sierlijke uiterlijk. Deze plant zal al bij een zuchtje wind bewegen en ruisen door de wind. Lampenpoetsersgras ook wel Pennisetum is een siergras die bloeit van augustus tot oktober. De gebogen en opgaande lijnen van deze grassoort zijn zowel in de zomer als in de winter mooi om te zien. De wuivende aren op de plant zijn bijzonder sierlijk in de zomer, maar ook in de winter wanneer ze met rijp en sneeuw bedekt zijn. Lampenpoetsersgras is er in meerdere soorten, met kortere en langere aren.

Waar kan ik lampenpoetsersgras planten?

Lampenpoetsergras is winterhard maar bij zeer strenge winters is wat bescherming wel prettig. Daarom kun je deze plant het best op een zonnige beschutte plek planten. Kies voor licht humusrijke grond of grond, die goed water doorlatend is en licht vochtig blijft. Deze grassoort kun je zowel in de zon als in de halfschaduw planten. Plant lampenpoetsersgras als eenling, maar veel meer komt het tot zijn recht in een groep met planten.

Lampenpoetsersgras verzorgen

Siergrassen zijn onderhoudsarm, heb je wat minder tijd of wat minder groene vingers aan je handen dan zijn siergrassen geschikt! Met een paar eenvoudige tips blijft jouw siergras / lampenpoetsersgras in tiptop vorm. Een plekje in de zon of in de schaduw, beide is goed voor deze plant. Zorg ervoor dat de grond vochtig blijft, vooral in de warme periodes van het jaar. Te natte wortels houdt de plant niet van, dus geef water met mate. Deze siergras soort is winterhard, bij strenge en langdurige vorstperiode raden we wel wat bescherming aan. Onze tip: laat in het najaar en in de winter uitgebloeide aren en blad aan de plant zitten, dit dient dan als bescherming en verwijder dit pas in het vroege voorjaar. Hierna zullen nieuwe bladeren de kop op steken! 

Siergras snoeien

Om in het nieuwe jaar weer een mooie plant te krijgen is het verstandig begin maart, de plant tot op 20 cm boven de grond terug te snoeien. Hij is dan de winter door zijn eigen bescherming, goed doorgekomen en kan weer opnieuw gaan groeien en bloeien. Het is belangrijk om dat aan het einde van de winter te doen. Want als je te lang wacht heb je meer kans dat de nieuwe scheuten die tevoorschijn moeten komen beschadigen. Let op, sommige stengels kunnen scherp zijn. Het is daarom raadzaam om handschoenen te dragen. Zorg er daarnaast voor dat je altijd een scherpe snoei- of heggenschaar gebruikt. Wintergroene siergrassen hoef je over het algemeen niet te snoeien. Verwijder alleen de beschadigde en lelijke bladeren. 

Bezoek ons tuincentrum in Rijswijk

Wil je meer weten over lampenpoetsersgras of siergrassen in het algemeen? Neem contact met ons op, of bezoek ons tuincentrum in Rijswijk! In onze winkel vind je het gehele aanbod tuinplanten. Onze medewerkers staan klaar voor al jouw vragen over tuinplanten en andere tuinzaken.

Tags: