De webshop is 24/7 geopend!

Onderdeel van GroenRijk 't Haantje

Tuinkalender februari

Tuinkalender februari

Het voorjaar komt steeds meer in zicht! Langzaam komen er planten boven de grond die zich klaar maken voor het nieuwe tuinseizoen. In deze tuinkalender van februari lees je waar je mee aan de slag kunt gaan deze maand en geven we je handige tuintips. 

Maak een moestuinplan 

Het kost wat tijd, maar als je eenmaal een moestuinplan hebt, kun je dat gewoon elk jaar opnieuw gebruiken. Eventueel pas je hem later een beetje aan als je een nieuwe groente wil proberen. Je moestuin inrichten? Dat doe je met dit stappenplan: 

1. Kies je groenten 

Natuurlijk teel je groenten die je lekker vindt. Maar als je een klein moestuintje hebt, moet je met een aantal punten rekening houden. Bijvoorbeeld groenten die snel groeien, de hoogte in groeien of die een grote opbrengst hebben. 

2. Zoek uit: wat zijn goede en slechte buren? 

Je hebt goede en slechte buren in de moestuin, oftewel: groenten die graag naast elkaar staan en groenten die je beter wat verder van elkaar af kunt planten. Een beetje kennis van deze combinatieteelt zorgt ervoor dat je opbrengst zo hoog mogelijk is. 

3. Noteer zaai, plant- en oogsttijd 

Elke groente heeft zijn eigen ritme. Je hebt zomergroenten zoals tomaten, maar ook groenten die het juist goed doen in de winter, zoals boerenkool. Als je een goede moestuin planning wilt maken, moet je weten wat de zaai, plant- en oogsttijd van jouw groenten is. Heb daar hulp bij nodig? Dan kan je altijd terecht bij onze medewerkers op de buitenafdeling. Zij kunnen jou het goede advies geven. 

Gazon 

In de maand februari worden de dagen langer en kan de temperatuur alweer flink stijgen. 

  • Tijdens zo’n temperatuursverhoging kun je starten met het inzaaien van de kale plekken in het gazon

  • Toch kan de winterkou in deze maand ook juist door- of alsnog inzetten. Om beschadiging te voorkomen kun je tijdens vrieskou beter niet over het gazon heen lopen. 

  • Wanneer er door regen grote plassen water blijven staan is het noodzakelijk om in actie te komen. Prik op deze plekken een aantal keren met een riek in de grond, het overtollige water zal hierdoor wegzakken. 

Beplanting in februari 

Februari is geschikt om de meeste kuipplanten te verpotten. Maak gebruik van schone potten en gebruik potgrond met klei. Door de klei wordt het water beter vastgehouden. 

  • Wanneer het niet vriest kun je deze maand bomen en planten zoals Citrusbomen en Bougainvellila’s verplanten als deze te groot worden voor een pot. Het zal nu niet lang meer duren voordat de grond zal opwarmen, zo kunnen de planten sneller aanslaan. Vergeet de planten geen water te geven tijdens drogere perioden. 

  • Wat extra kleur in de tuin breng je in februari snel aan door bloeiende Primula’s en Violen op tafel te zetten. Deze winterbloeiers kunnen behoorlijk wat kou verdragen. 

Vijver 

Ook in de maand februari hoeft er nog niet veel aan de vijver te gebeuren. Het is nog redelijk koud en de vissen hebben nog niet zo veel honger. Laat je vijver daarom nog zoveel mogelijk met rust. Begin niet te vroeg met grootschalige tuinwerkzaamheden dicht bij de vijver. Trillingen en lawaai kunnen het rustende vijverleven behoorlijk verstoren.  

Heb je nog vragen over tuinklussen in januari? In ons tuincentrum staan specialisten voor je klaar! Breng een bezoek aan ons tuincentrum GroenRijk 't Haantje in Rijswijk of shop direct online.