De webshop is 24/7 geopend!

Onderdeel van GroenRijk 't Haantje

Tips voor het aanleggen van een geveltuin

Tips voor het aanleggen van een geveltuin

Wat is een geveltuin en hoe maak je er een? Een geveltuintje is niet alleen mooi voor het oog maar het is ook een weerbestendige oplossing. Erg belangrijk nu we veel te maken krijgen met wateroverlast. Een straat vol tegels ziet er over het algemeen somber uit. Door het aanleggen van een geveltuin maak je je straat groener en tegelijkertijd kan het regenwater goed worden opgenomen door de grond. Zeker de moeite waard dus!

Hoe maak je een geveltuin?

Heel simpel eigenlijk: een geveltuin maak je door een rij tegels of stenen langs de gevel te verwijderen aan de straatkant van je huis. Van deze tegels kun je een borderrand maken zodat het een duidelijk plantenvak wordt. Waarschijnlijk mis je dan 2 tegels, die kun je aankopen bij verschillende tuincentra/bouwmarkten. De grond graaf je af tot 30cm diep en voeg hier vervolgens potgrond aan toe zodat je kunt gaan beplanten. Check wel eerst bij de gemeente of wijkbeheerder of een geveltuin wel in jouw straat mag. Tip: wellicht zijn er interessante subsidieregelingen binnen jouw gemeente mogelijk! Wij hebben voor het gemak enkele pakketten planten en grondproducten samengesteld maar natuurlijk kun je ook zelf tuinplanten uitkiezen.

Stappenplan geveltuintje aanleggen

  1. Verwijder een rij tegels of stenen langs de gevel. Gebruik deze tegels om een rand te maken. Graaf deze tegels minstens voor de helft in zodat ze niet makkelijk kunnen omvallen.  
  2. Probeer wanneer er wit zand onder de tegels zit, dit zo veel mogelijk uit je geveltuin te scheppen. Vermeng erna wat potgrond met de (zwarte) grond dat al onder de tegels zat. Vul het plantvak tot iets onder de rand van de tegels.  
  3. Kies planten voor je tuintje die passen bij de hoeveelheid licht die ze krijgen. Passend bij veel zon of veel schaduw. Kies niet voor planten die te snel groeien, want dan kunnen ze al snel te groot worden voor je geveltuintje.  
  4. Verdeel de planten over het plantvak en plant ze in een plantgat dat net zo diep is als het kluitje hoog. Druk de aarde rondom de plant goed aan en geef genoeg water. Blijf vooral bij droog weer de eerste periode voldoende water geven.

Het verzorgen van een geveltuin

Planten in een geveltuintje hoeven minder water te krijgen dan planten in een pot. Maar toch is het belangrijk, zeker in droge periodes, om de plantjes genoeg water te geven. Ook is het handig om planten te kiezen die goed tegen droogte kunnen. Het kan tegen de gevel droog zijn. Handige tip: bewaar de plantenlabels om de specifieke verzorgingstips later terug te lezen. Meer weten over het aanleggen van een geveltuin of wil je advies over tuinplanten? Bezoek dan ons tuincentrum GroenRijk 't Haantje in Rijswijk. Onze medewerkers helpen je graag!