De webshop is 24/7 geopend!

Onderdeel van GroenRijk 't Haantje

Tuinkalender oktober

Tuinkalender oktober

Het is oktober; tijd voor een nieuwe tuinkalender met de belangrijkste klusjes! Elke maand van het jaar heeft zo zijn eigen handleiding, zo ook oktober. Wil jij optimaal genieten van al het moois om je heen dan hebben wij een aantal tips voor je op een rij gezet.

Snoeien

Het wordt kouder en de wind wordt sterker. Je kunt het merken: de tuin bereidt zich voor op de winter. Wat valt er te snoeien?:

  • De zomerbloeiende heide terugsnoeien, de oude bloeitakken kunnen weg
  • De vlinderstruik (Buddleja) en het kaasjeskruid (Lavatera) snel nog met minimaal een derde terugsnoeien, in het voorjaar is het tijd voor de echte snoei
  • De klimrozen, stamrozen en notenbomen kunnen nu gesnoeid

Gazon

Verwijder in de herfst de laatste bladeren van het gazon. Gras onder blad krijgt namelijk geen licht en ook minder lucht. Hierdoor kan het daardoor afsterven. Door gebrek aan luchtcirculatie kunnen er daarbij ook schimmelziekten optreden. Ook als er plassen water blijven liggen, dan kan hetzelfde gebeuren.

Vijver

In de herfst kun je, afhankelijk van de locatie, de vijver beter afdekken met een afdeknet. Verwijder voor het installeren van het net zo veel mogelijk blad en takjes. Om de gedane ‘schade’ te herstellen kan je alvast wat bio-oxydator gebruiken om de winter goed door te komen.

Bloembollen planten

Kleur in de tuin is een lust voor het oog. Wil jij volgend jaar een voorjaarstuin vol kleurrijke bloemen? Vergeet dan niet de voorjaarsbollen te planten! Sneeuwklokjes, Krokussen, Tulpen en Hyacinten, het zijn allemaal echte smaakmakers na een koude winter en het teken dat de lente eraan komt.

Herfstplanten

Ook in de herfst staat ons tuincentrum vol met tuinplanten: het zijn typische herfstplanten vol met karakter, sfeer en sierlijkheid. Ze hebben de mooiste kleuren, want veel planten hebben (of krijgen) een rode of paarse gloed naar mate het jaar vordert. Planten die je deze maand kunt kopen zijn de Nandina (schijnbamboe), een Leucothoe of een Euonymus (Kardinaalsmuts) of de winterheide. Allen ook goed met elkaar combineren.

Extra tip: meer groen in huis

In oktober is het waarschijnlijk definitief afgelopen met het buiten zitten. Duik jij weer lekker naar binnen, neem dan een stukje tuin mee! Je maakt je huis simpelweg groen met het neerzetten van kamerplanten. Van een kleine varen op de vensterbank tot een twee meter hoge palm naast de televisie. Groen werkt ontspannend, zuivert de lucht en geeft je een betere concentratie. Perfect voor de thuiswerkplek!

Heb je nog vragen over tuinklussen in oktober? In ons tuincentrum staan specialisten voor je klaar! Breng een bezoek aan ons tuincentrum GroenRijk 't Haantje in Rijswijk of shop direct online.

Tags: