De webshop is 24/7 geopend!

Onderdeel van GroenRijk 't Haantje

Tuinkalender Juli

Juli staat in het teken van genieten in de tuin op je nieuwe chille loungeset of je hangmat natuurlijk, met een drankje in je hand en genietend van alle bloeiende planten om je heen. Nu is het nog even wachten op de écht zomerse dagen, want tot nu toe valt de zomer een beetje tegen. Aan de andere kant is het nu wel het perfecte moment om de laatste dingetjes in de tuin of op je balkon nog uit te voeren. We zetten even op een rijtje wat je in de maand juli in de tuin kunt doen.

Waarschijnlijk heb je al heel wat planten in de tuin staan, maar er kan altijd meer bij! Wat dacht je van heerlijk geurende planten? Of ga jij voor een aantal fruitboompjes? Juli is ook de maand voor zonnebloemen!

 

Geurende planten

Heb jij al wat lekker geurende planten in de tuin staan? Daar word je natuurlijk al helemaal blij van! Er zijn natuurlijk heel wat planten met een lekkere geur, maar niet alles bloeit nog in juli. Welke geurende planten bloeien deze maand nog wel? We geven een paar voorbeelden!

  • Lavendel
  • Vlinderstruik
  • Kamperfoelie
  • Jasmijn
  • Blauweregen

https://www.detuinwinkelonline.nl/tuinplanten

 

Leuk weetje

Is het je weleens opgevallen dat sommige bloemen in de avond meer geur afgeven dan overdag? Dit zijn dan nachtbloemen. Nachtbloemen trekken nachtvlinders aan en deze kunnen niet zo goed zien in het donker. In dit geval wordt de vlinder dus niet aangetrokken door de prachtige kleuren van de bloem, maar juist door de geur. De nachtvlinder is overdag niet actief, dus de bloem hoeft dan ook niet z’n best te doen om de geur te verspreiden. Wanneer het donker begint te worden, wordt de geur van de bloem ook sterker en dan komen de nachtvlinders erop af! Voorbeeld van zo’n nachtbloem is kamperfoelie.

Zomerbloeiers

Heb jij ook van die prachtige zomerbloeiers staan? Als je er lang van wilt genieten, is het nodig om de uitgebloeide bloemen eruit te knippen. Regent het erg veel? Let dan op of de zomerbloeiers niet té nat staan. Gaatjes in de pot helpen om het overtollige water weg te krijgen. De plant mag echter ook niet droog staan, dus kijk goed wat ie nodig heeft.

Gazon

Het gazon is natuurlijk ook een doorlopende klus. Ook hier hebben we een aantal tips voor. Wanneer het gras dorre en gele plekken krijgt door droogte en warmte, is het beter om het gras even niet te maaien. Gemaaid gras is namelijk erg kwetsbaar voor de zon. Wat je wel kunt doen is het gazon bijmesten of bijzaaien. Als je dit vlak voor een regenbui doet, kan de voeding lekker de grond in trekken. Aanbevolen is ook om ’s avonds het gazon bij te sproeien, het liefst met regenwater uit de regenton. Wanneer je dit overdag in de zon doet, ontstaan er brandplekken op het gazon en dat wil je natuurlijk niet. Overigens verdampt het water dan erg snel, waardoor het ook niet zoveel zin heeft om te sproeien.

Grasresten van het maaien kun je trouwens in de borders strooien. Dit zorgt ervoor dat de grond vochtig blijft en geeft onkruid weinig ruimte om te groeien.

 

Vijver

Heb jij een vijver in de tuin? Tof! Ook deze heeft wel wat onderhoud nodig. Zoals je weet verdampt water snel op warme dagen. Houd dus het waterpeil goed in de gaten, want die visjes willen natuurlijk wel genoeg zwemruimte hebben. En voeding! Wist je dat de vissen in de zomer meer behoefte hebben aan voedsel? In de zomer mag je ze dan ook rijkelijk voeren. Regenwormen vinden ze ook heerlijk. Vergeet ook niet om de pomp regelmatig schoon te maken en algen te verwijderen met een schepnetje. Algen groeien namelijk als een gek als het erg warm is. Niet alleen algen zijn vervelend, ook de leliekever wil je niet hebben. De larven van de leliekever tasten namelijk de planten aan. Leliebladeren zullen bruin worden en afsterven. Deze bladeren kun je het beste afknippen, om te voorkomen dat de nog wel gezonde bladeren afsterven. Het afknippen van de uitgebloeide waterlelies helpt ook om aantasting van de leliekever te voorkomen.

 

Diertjes in de tuin

Heb jij nestkasten in de tuin hangen? Let dan op of deze niet in de volle zon hangen. Vanaf een temperatuurtje van 30 graden hebben deze nestkasten echt schaduw nodig, anders raken de kuikens oververhit en zullen ze sterven. Hier en daar een met water gevuld vogelbadje kunnen de vogeltjes ook erg waarderen. Overigens wil je niet dat de vogels op de jonge planten en zaaibedden afkomen. Houd ze daarom op afstand van deze planten met kinderwindmolentjes.

Kortom, er is genoeg te doen in de tuin! En natuurlijk kun je al je tuinbenodigdheden en tuinplanten bestellen via De Tuinwinkel Online.